Bonjour la France ! Salut Besançon ! aneb S Erasmem na „študyje“ do Francie

Program Erasmus+ není na našem gymnáziu novinkou. Já osobně jsem dostala už podruhé možnost vyjet s Erasmem na metodický jazykový kurz do zahraničí.

Kritéria, která jsem si stanovila při výběru kurzu, byla následující (seřazeno od nejdůležitějšího po nejméně důležité):

  1. Alespoň částečné zaměření na fonetiku francouzštiny;
  2. Minimálně 50 hodin výuky za 14 dní;
  3. Konání během letních prázdnin;
  4. Co nejjednodušší způsob dopravy do cílové destinace;
  5. Místo / město, kde jsem ještě nebyla.

A ŠLO TO!!! Všechny body se protnuly v Centru aplikované lingvistiky na univerzitě Franche-Comté ve městě Besançon.

Besançon (asi 118 tisíc obyvatel) je hlavní město oblasti Franche-Comté, leží na řece Doubs a nachází se na úpatí pohoří Jura (cca 60 km od hranic se Švýcarskem). Díky množství historických památek a zejména díky zachovalému opevnění, které postavil slavný architekt Vauban, je město od roku 2008 zapsáno na seznam světového dědictví unesco. Přátelské, klidné a „zelené“ město plné parků je také sídlem univerzity (založena 1423), která každý rok přijme až 30.000 studentů.

Tato univerzita každý rok pořádá během letních prázdnin nakolik běhů Letní univerzity pro učitele FLE (tj. français langue étrangère = francouzštiny jako cizího jazyka).  Osobně jsem si vybrala třetí běh od 31. července do 10. srpna 2023. Vyřešit dopravu do cílové destinace bylo nakonec velmi jednoduché. Z Prahy jezdí každý den přímá linka do francouzského Lyonu a cesta vede přes Besançon. Napsala jsem jezdí? Ano, večer jsem sedla na Florenci do autobusu a ráno vystoupila v centru Besançonu. Za mě ideální stav.

Můj učební den se skládal ze tří tzv. modulů. Znamená to, že škola byla od 8:30 do 15:00 hodin (samozřejmě s typicky francouzskou dlouhou = 1,5 hod. přestávkou na oběd). Dopolední výuku jsem začala právě požadovanou fonetikou francouzštiny, pokračovala jsem přes modul Využití hravých a kreativních aktivit ve výuce FJ (kde jsme se mimochodem s kolegy z celého světa naučili spoustu zajímavých činností na hraní si se slovy a s jazykem) a školní den jsem končila modulem Jak žáky rozmluvit (kde jsme zase na oplátku hodně diskutovali o jazykové výuce a o důležitosti a zastoupení jejích jednotlivých částí). A pokud jsem ještě neměla dostatečné množství / dost informací, materiálu, učení, francouzštiny a kolegů-učitelů (což se stalo asi 5x za kurz), tak jsem pokračovala ve studiu na tematicky zaměřených workshopech. Celkem jsem tak absolvovala 52 hodin výuky.

Volný čas? BYL. Využila jsem ho k procházkám po městě, návštěvě památek a muzeí (např. rodného domu spisovatele Viktora Huga, Muzea času či citadely tyčící se nad městem) a celou první srpnovou sobotu jsem strávila v blízkém Dijonu, hlavním městě regionu Burgundsko.

Univerzita v Besançonu organizuje kromě prezenčních kurzů také kurzy on-line. Už teď vím, že této možnosti určitě v blízké budoucnosti využiji, protože moje zkušenost je více než pozitivní.

Takže … brzy AU REVOIR, Besançon.

Romana Jelínková