Vědecký „Oscar“ v oboru počítačového vidění míří… i do Poličky!

Fantastického, a vzhledem k věku naprosto výjimečného úspěchu v rámci České republiky i v celosvětovém měřítku dosáhl pětadvacetiletý absolvent poličského gymnázia Petr Hrubý.

Na konci června 2022 vystoupil na konferenci CVPR v americkém městě New Orleans s příspěvkem „Learning to Solve Hard Minimal Problems“ („Učíme se řešit těžké minimální problémy“). Mezi více než 8 000 přihlášenými projekty byl příspěvek čtyřčlenného mezinárodního týmu, který Petr Hrubý vedl, vyhodnocen jako vítězný.

Konference CVPR (Conference on Computer Vision and Pattern Recognition) se řadí ke světově nejprestižnějším v oboru počítačového vidění. Obdržet hlavní cenu na této konferenci je stejný úspěch jako získat Oscara ve světě filmu.

Petr Hrubý po absolvování poličského gymnázia vystudoval robotiku na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického. Následně uspěl ve výběrovém řízení a v současné době působí jako doktorand ve skupině počítačového vidění a geometrie na prestižní univerzitě ETH v Zurychu.

Poličské gymnázium se tak s hrdostí připojuje k řadě gratulantů, kteří výjimečnému úspěchu Petra Hrubého, za nímž stojí nezměrné množství práce, úsilí a nezbytného talentu, vyjadřují obdiv a respekt. Petrovi gratulujeme a přejeme mnoho sil do jeho další vědecké práce!

Pedagogové Gymnázia Polička

Petr Hrubý (uprostřed) na konferenci CVPR v americkém New Orleans.