Ve středu 26. února 2025 se uskutečnila přednáška na téma “Mýty a fakta ve výživě“ v podání nutriční terapeutky Bc. Michaely Štejdířové, bývalé studentky našeho gymnázia. Studenti profesní biologie se dozvěděli o původu častých mýtů vyskytujících se ve více či méně odborných článcích na internetu a dostali tipy na důvěryhodné a ověřené zdroje pro své odborné vzdělávání. Byla vysvětlena důležitost jednotlivých složek výživy a zdůrazněna především zásada přiměřenosti a energetické dostatečnosti přijímané potravy, přičemž bez splnění těchto základních předpokladů se jakákoliv mírná nedostatečnost a případná suplementace minerálů či vitamínů stává až druhořadým problémem.
Studenti rozebírali energetickou bilanci s významy cílených surplusů a deficitů, úlohu jednotlivých makroživin ve stravě a rozdíly mezi jejich jednotlivými formami. Vyzkoušeli si sestavení modelového jídelníčku obsahujícího dostatek všech cenných živin a látek na základě vhodného nutričního hierarchického modelu. Na závěr si získané znalosti o některých mýtech či faktech ve výživě ověřili v kvízu. Věděli byste, například, že tmavé pečivo není automaticky celozrnné a že kokosový tuk není z hlediska výživového prospěšný pro naše cévy, protože obsahuje asi 90 % nasycených mastných kyselin, které významně zvyšují hladinu krevního cholesterolu?
Po přednášce dostali studenti prostor pro své dotazy a díky tomu si mohli své znalosti týkající se sledované problematiky ještě více prohloubit.
Děkujeme Míše Štejdířové za cenné informace, poskytnutý čas i předané zkušenosti, které se jistě mnohým z nás budou hodit, ať už v osobním či budoucím pracovním životě.
Marta Najbertová





