FYBICH – PODPORA VZDĚLÁVÁNÍ BIOLOGIE, CHEMIE a FYZIKY

V sobotu 13. května se na Zámeckém návrší v Litomyšli konalo setkání v rámci programu FYBICH s podtitulem „Cesta k úspěchu“, které zorganizovala firma Contipro. Jednalo se o poslední z osmi sobotních seminářů. Dopoledne byla na programu talk show s ředitelem firmy Contipro doc. RNDr. Vladimírem Velebným, CSc. a MUDr. Václavem Kotyzou. Doc. Velebný nám vyprávěl o tom, co ho vedlo vybudovat tuto firmu a jaká byla jeho cesta k úspěchu. Václav Kotyza, stejně jako nyní my, ve svých středoškolských letech navštěvoval semináře v Contipru a také se účastnil tamější stáže, s výsledky své práce uspěl i v zahraničí. Oba rozhovory byly velice zajímavé a inspirativní. Po přestávce byla přednáška prof. RNDr. Bc. Petra Slavíčka, Ph.D s názvem „Sám sobě pokusným králíkem: historky z šedé zóny vědy“. Přednáška byla plná různých příkladů z historie, kdy lidé prováděli pokusy přímo na sobě, ať už se jednalo o výzkum nemocí nebo fyzikálních zákonů. Po skončení přednášky na nás čekalo bohaté občerstvení a také jsme měli možnost popovídat si s přítomnými odborníky.

Firma Contipro naší škole darovala 20 000 Kč za to, že máme pravidelně nejvyšší a aktivní účast na seminárních sobotách. Dar škola využije na podporu studia přírodních věd. Ocenění si velice vážíme a mnohokrát děkujeme.

Celkem tento školní rok proběhlo osm seminárních sobot, čtyři prezenčně v Dolní Dobrouči a Litomyšli a čtyři online. Pokaždé jsme se mohli těšit na dvě přednášky od vědců a odborníků z oblasti fyziky, biologie a chemie. Při prezenční formě jsme měli příležitost se účastnit i workshopů, při kterých jsme si vyzkoušeli práci v laboratoři a měli možnost se blíže seznámit s tím, co obnáší vědecký výzkum.

Děkujeme firmě Contipro za to, že pořádá tyto akce pro studenty, díky nim se dozvídáme spoustu nových poznatků, které se nám určitě v budoucnu budou hodit při dalším studiu, nejen přírodních věd. Budeme se těšit opět příští školní rok.