Veletrh 3D tisku 3Dexpo

Ráno, dne 26. dubna, se část členů MAKERS vydala do Prahy na veletrh 3D tisku 3Dexpo. Současně se zmiňovanou 3D tiskovou akcí probíhá na výstavišti v Letňanech tradičně ještě další veletrh – Reklama Polygraf. Ten je zaměřený na nejrůznější technologie směřované do oblastí 2D tisku a výroby reklamních předmětů. Technologie z obou „světů“ jsou velice zajímavé a tak jsme se měli opravdu na co těšit!
Sešli jsme se ráno na nádraží v Poličce v sestavě: Matěj Grundloch, Ivan Mořkovský, David Telecký, Honza Motyčka, Matouš Háp, Lukáš Feltl (všichni z kvarty) a Jonáš Grundloch ze sekundy. Poté, co jsme dorazili na stanici Hlavní nádraží v Praze, jsme se metrem dopravili k výstavišti v Letňanech. Vstup do areálu byl zpoplatněn nemalou částkou. To nás ale netrápilo! Měli jsme totiž díky konexím našeho vedoucího (T. F.) předem zařízené vstupenky zdarma :-). Následoval rozchod, při kterém jsme se rozptýlili po výstavišti a začali realizovat foto-video dokumentaci a rozhovory k naší video reportáži (až to sestříháme, tak vám dáme vědět, určitě se na to musíte podívat…). Vedle různých klasických i méně známých variant tisku z plastů nás nejvíce zaujal kovový 3D tisk. Ten se využívá například v lékařství nebo v letectví, aby byly různé medicínské implantáty a letecké díly co nejpevnější a přitom také co nejvíce odlehčené. Po obědě, který jsme si dali společně v kantýně přímo na výstavišti, následoval druhý rozchod. Zamířili jsme na Reklamu Polygraf. V této části jsme viděli např. vyšívací průmyslové stroje, velkoformátové tiskárny, tisk na látku, jak se vyrábí nažehlovací obrázky na trička a spoustu dalších zajímavých technologií.
Čas neúprosně běžel a tak nezbývalo, než se v pozdním odpoledni vydat zpět do Poličky. Návštěva veletrhu byla jednoznačně zajímavá a všichni jsme se vraceli s vědomím, že naše „obzory“ jsou zase o něco „širší“.

(L. F.)