Vítězné tažení menšinových cizích jazyků krajem

Angličtinu mají na poličském gymnáziu všichni studenti. Německy se učí většina našich studentů. O kterých jazycích to tedy mluví nadpis tohoto článku? O francouzštině a ruštině. Z našeho pohledu to jsou menšinové jazyky.

Dne 23. března se konalo krajské kolo konverzační soutěže z ruštiny. Vítězky školního kola, Dorota Maděrová v kategorii SŠI a Vendula Andrlíková v kategorii SŠII se na pardubickém gymnáziu Dašická každá ve své kategorii postupně utkaly s dalšími sedmi účastníky. Konkurence byla silná. Přesto se jim dařilo. Dorotka měla možnost opětovně prokázat svoji vynikající znalost ruštiny a poslechem i následnou ústní částí prošla vítězně. Bude reprezentovat nejen naši školu, ale celý pardubický kraj na přelomu května a června v ústředním kole. I Vendy se snažila ze všech sil a oproti loňsku se ještě o jednu příčku posunula a brala bronz. Oběma gratulujeme!

Hned následující pondělí, 27. března 2023, si vyjeli na stejné místo zasoutěžit francouzštináři. Tentokrát se dva naši zástupci utkali s ostatními v kategorii ZŠ + odpovídající ročníky víceletých gymnázií a další dva pak v kategorii SŠI. A ani jim se rozhodně nevedlo špatně. Konkurenci nechala za sebou studentka kvarty Miriam Kašparová a už teď se těší na svoji účast v ústředním kole, čestné uznání dostala její spolužačka Áďa Biberlová. Ve starší kategorii obhájila loňské vítězství kvintánka Anežka Dvořáková a také bude na konci května reprezentovat školu i kraj v online ústředním kole. Velmi těsně minuly stupně vítězů Haničku Horáčkovou, rovněž studentku kvinty. Ani v této jazykové soutěži nebylo tak dobré umístění samozřejmostí. Takže opravdu MERCI et félicitation.