Partnerské vztahy a sex – prevence rizikového sexuálního chování

V pondělí 20. 3. 2023 jsme absolvovali zajímavou přednášku o bezpečném sexu, sexuálně přenosných chorobách a plánovaném rodičovství s lékařkou Martinou Findejsovou.

V první části jsme si objasnili pár nejasností, s kterými bojují i dospělé ženy, např. že termín poslední menstruace se určuje podle prvního dne menses. Vysvětlení jsme dostali i k frazému „kšandy a pásek“, což znamená dvojí ochrana, za prvé proti nechtěnému těhotenství a za druhé proti sexuálně přenosným chorobám.

Velký důraz kladla paní gynekoložka na očkování proti rakovině děložního čípku, projevující se např. krvácením při sexu, mimo cyklus, bolestí v podbřišku. Onemocnění může mít zvláště pro nevyzrálý organismus fatální následky a v nejhorším případě může způsobit i smrt. S ohledem na nechtěné těhotenství i vyšší náchylnost na sexuálně přenosné choroby by mladé dívky neměly začínat se sexuálním životem předčasně.

Pojmem plánované rodičovství se označuje strategie páru, jak dítěti zajistit bezpečný život. Na splnění toho cíle máme spoustu prostředků v podobě různých druhů antikoncepce: přírodní (PSA, STM), hormonální (gestagenní a COC, hormonální tělíska), mechanické (nitroděložní tělíska, kondom, pesar.) Jedná se o možnosti, jak předejít nechtěnému těhotenství a následné interrupci, která může na ženě zanechat nejen zdravotní, ale i psychické následky.

U sexuálně přenosných chorob je třeba jednat včas, ačkoliv spousta lidí ze studu návštěvu lékaře odmítá. Neléčená kapavka (nadměrný výtok, hnis ve stolici) může totiž způsobit neplodnost, neléčená syfilis (tvrdé vředy, vyrážka, zvětšení lymfatických uzlin) poškození nervové soustavy, cévní soustavy a rakovina děložního čípku dokonce smrt. V budoucnu jistě oceníme další přednášky podobného typu.

Za septimu
Anna Pallová