Neskutečný příběh Věry Sosnarové

„Svým vyprávěním o utrpení, které prožila v Gulagu, zastínila Věra Sosnarová poslední pamětníky sovětských pracovních táborů, kteří se dnes dají spočítat na prstech jedné ruky. Ocenili ji i zákonodárci. V květnu 2018 byla prezidentu republiky navržena Poslaneckou sněmovnou na medaili Za hrdinství. Mimo jiné i proto, že organizuje besedy, kde autenticky vypráví o svém životě…“

V roce 2018 měli i naši studenti příležitost se s  paní Sosnarovou se setkat. Její vyprávění námi otřáslo a údiv nebyl menší, ani když jsme se postupně dozvídali, že líčené skutečnosti se tak úplně nezakládají na pravdě. Část účastníků besedy – tehdy kvartáni, dnes oktaváni – měli možno st se v rámci předmětu profesní dějepis v minulém týdnu setkat s Mgr. Adamem Hradilkem, historikem zabývajícím se novodobou historií, odborníkem na sovětské pracovní tábory, který mj. tvrdí:

„Život Věry Sosnarové nebyl poznamenán sovětskými politickými represemi… ale zejména obtížnými poměry rozvrácené rodiny, která za první republiky žila na okraji společnosti a za války vsadila na kolaboraci s nacisty. Nezbývá tedy než souhlasit s výrokem Vladimíra Bystrova, že popularizace této ženy je políčkem skutečným obětem politických represí v Sovětském svazu.

zdroj: https://www.ustrcr.cz/wp-content/uploads/2019/07/PD-2-19_Neskutecny-pribeh-Very-Sosnarove.pdf