Den vědy v Contipru

V úterý 20. 9. ráno jsme se setkali s dalšími studenty našeho gymnázia na nábřeží u přistaveného autobusu. Spojoval nás zájem o biologii a chemii a naším cílem byla Dolní Dobrouč, kde byl pro nás v Contipru připraven v rámci Týdne vědy program, jehož hlavním tématem byla kůže.

Úvodní přednáška pojednávala o tom, co to vlastně kůže je, z čeho se skládá, jakým způsobem je k výzkumným účelům získávána a jak konkrétně je pro výzkum využívána. Poté jsme se rozdělili do skupin a vypravili jsme se na jednotlivá stanoviště. Prvním stanovištěm byla fyzikální chemie, kde jsme se dozvěděli, jak se připravují nosiče pro aktivní látky, které jsou využívány mimo jiné v kosmetických krémech. Další stanoviště nám ukázalo, v jakých fyzikálních formách se uplatňuje v dnešní době hodně skloňovaná kyselina hyaluronová. Na workshopu fyziologie buňky jsme zjistili, jakým způsobem lze kůži vypěstovat na Petriho misce, a vyrobili si vlastní mikroskopický preparát z buněk pokožky. Dále jsem vyslechli informace o kožním mikrobiomu a domů jsme si odvezli Petriho misku s otiskem vlastního mikrobiomu odebraného z pokožky prstů a loktu. Na posledním workshopu zaměřeném na kosmetiku jsme si mohli nechat změřit parametry pokožky nebo si vyrobit vlastní krém.

Domů jsme tak odjížděli nabiti spoustou nových znalostí, které jistě v budoucnu využijeme minimálně při dalším studiu, možná i v běžném životě.

Anežka a Tomáš