Léto s němčinou…

Mnichov a ještě více z Bavorska

Na začátku března jsme se vůbec neznali a nyní můžeme vyprávět už o druhém výletě, který jsme jako parta, jež se poznala díky Buddy projektu, podnikli. A stejně jako náš první výlet, kdy jsme jeli do Berlína i nyní jsme si vybrali Německo. Tentokrát byl ovšem naším cílem Mnichov.

S jednou změnou v naší partě a za doprovodu paní učitelky Pejcharové jsme se 14. srpna ve večerní hodinách vydali autobusem směr Mnichov, abychom si už zhruba v půl páté ráno kupovali na nádraží v Mnichově výhodnou 9 Euro Ticket. Naším útočištěm byl dům německy mluvících známých paní učitelky, což pochopitelně znamenalo německou konverzaci nejenom u snídaně, ale i u večeře.

Během tří dnů jsme navštívili například Staré město, Munich Residenz, kde se některým podařilo i ztratit, jak velký areál to byl. Na Viktualienmarkt si každý z nás zvládl objednat jídlo. Z Biergarten v Anglické zahradě si někteří jako suvenýr odnesli půllitr se znakem Mnichova.

Vydali jsme se ovšem i za hranice města a to rovnou dvakrát. Po návštěvě Starnberger See jsme se shodli, že se sem musíme vrátit i další den, tentokrát už ale s plavkami, abychom se mohli vykoupat.

Myslím, že ani nemusím podotýkat, že jsme si celý výlet náležitě užili a odvezli si nejenom spoustu zážitků (a fotek), ale i motivaci pro učení se němčiny. Rozhodně to totiž nebyl náš poslední společný výlet.

                                                                                      S. Petrásová  (3.A)

Letní jazyková škola

O prázdninách jsme se zúčastnili letní jazykové školy v Litoměřicích, kterou pořádá každý rok společnost „Spirála“ společně s německou organizací „Junge Aktion“.

Jednalo se o setkání mladých lidí z Německa a Česka s cílem poznat jinou kulturu a procvičit si daný cizí jazyk s rodilými mluvčími. Program byl uzpůsoben pro všechny jazykové úrovně včetně úplných začátečníků. Celý pobyt byl také cenově dostupný.

Všichni účastníci si těch pět dní v jazykové škola opravdu užili a do svých domovů odjížděli spokojení. Někteří zde našli nové kamarády a plánují další společné aktivity.

Potěšilo nás, že díky této akci jsme se nejen více „rozmluvily“ německy, ale získaly jsme i novou motivaci učit se němčinu.

                                                                                     L. Urbanová (3.A) a K. Kusá  (3.A)