ČMAKovské dozvuky

Od Českého modelu Amerického kongresu v Plzni sice uplynuly už tři týdny, přesto jsem tázán panem ředitelem po referencích z této události. ČMAK je jednou z největších simulací v České republice a chlubí se sedmiletou tradicí. Každoročně tak kvůli němu do města Plzně přijíždí přes 150 mladých studentů, aby si na týden vyzkoušeli, jaké to je být americkým kongresmanem, lobbistou, investigativním novinářem, či samotným organizátorem projektu. (číst dál)

Náročná jednání bývají tradičně prokládána přednáškami, besedami, kdy jsme měli například možnost si promluvit o světové bezpečnostní situaci s plukovníkem Foltýnem či s panem Šimonem Pánkem, který je ředitelem organizace Člověk v tísni. Každým dnem, a často i nocí, zároveň probíhají večerní socializace, které jsou vzhledem k zábavě, již obnáší, nadmíru populární.

Jakožto demokratický senátor za stát Kalifornii ve Výboru pro ozbrojené složky jsem se spolu s dalšími členy výboru a akreditovanými pozorovateli věnoval problematice Národní gardy a soukromých kontraktorů podporujících armádu Spojených států. Pro mladého začátečníka, kterým jsem bezpochyby na ČMAKu byl, nejsou jednání úplně jednoduchá, ale přínos pro argumentaci, prezentaci svých názorů a vyjednávání je opravdu vysoký.

Kromě výše zmíněného potkáte na Českém modelu Amerického kongresu naprosto skvělé lidi a ČMAK si opravdu užijete, doporučuji zúčastnit se.

 Tadeáš Ulrich