KRAMPUSLAUF, ADVENTMÄRKTE, SALZBERGWERK in HALLEIN und noch mehr … aneb vánoční poznávací zájezd do Rakouska

O půlnoci 30. listopadu nastoupilo 45 účastníků zájezdu do přistaveného autobusu před budovou gymnázia, každý si vybral to nejlepší místo k sezení – vlastně v tuto noční dobu na spaní, a autobus vyjel směrem do Rakouska. Cílem našeho třídenního poznávacího zájezdu byla spolková země Salzbursko. Naším prvním bodem programu po raním příjezdu do Salzburku bylo interaktivní přírodovědné muzeum „HAUS der NATUR“. Zde jsme se mohli seznámit například s procesy, které probíhají v lidském těle, nebo si na vlastní kůži vyzkoušet různé pokusy. Kromě návštěvy adventního trhu v Salzburku jsme také navštívili rodný dům W.A. Mozarta a  vyjeli jsme lanovkou na pevnost HOHENSALZBURG, odkud byl nádherný výhled na celé město.

Večer jsme vyrazili na tradiční Krampuslauf, neboli běh čertů, který má právě v Salzburku mnohaletou tradici. Hrozivě vypadající Krampusové a Perchty v mnohých z nás budili občas i strach, ale některým z nás se podařilo získat i společnou fotku. Celkem kolem nás prošlo více než 900 pekelníků i roztomilých čertíků. Druhý den večer jsme odjeli k jezeru Wolfgangsee, navštívili jsme adventní trhy v městečkách Sankt Wolfgang a Strobl, které patří k nejkrásnějším v Rakousku. Pravou adventní atmosféru podtrhla také zasněžená krajina.

 V pondělí jsme „sfárali“ do solných dolů v Halleinu a sladkou tečkou byla prohlídka tzv. Hangaru 7 – místa, kde se prolínají vášně majitele firmy Red Bull pana Dietricha Mateschitze – umění, gastronomie a létání. Měli jsme zde možnost prohlédnout si helikoptéry, letadla či vozy formule 1, které on sám vlastní. Poté se většina z nás uložila v autobuse ke spánku a nechala si na cestě domů něco hezkého zdát…