Konverzační soutěž v cizích jazycích – účast našich studentů v krajském kole

Po dvou „covidových“ letech se konverzační soutěže opět mohly konat přímo „z očí do očí“, a tak si mohli ještě před vlastní soutěží „oťukat“ své soupeře při společné komunikaci. Kromě schopnosti komunikovat, přesvědčovat či argumentovat museli účastníci zvládnout i poslechový test. Zastoupení v krajském kole (KK) jsme letos měli ve všech čtyřech cizích jazycích – AJ, NJ, FJ a RJ a studenti dosáhli velmi pěkných umístění.

Německý jazyk: přímý postup do KK měla kategorie II.B, třídy 3.P a 4.P. Při své premiéře si velmi dobře vedla Lucka Kotvová, která obsadila 4. místo. V kategorii středních škol si postup do KK vybojovala Alča Broklová a to umístěním na 2. místě v okresním kole. V KK se sice neumístila na předních místech, ale i tak to pro ni byla dobrá zkušenost.

Anglický jazyk: Zdeňka Mládková ze 7.P obsadila v krajském kole Soutěže v anglickém jazyce v kategorii středních škol krásné páté místo.

Ruský jazyk: I přes nelehkou dobu se ve středu 23. března na pardubickém gymnáziu Dašická uskutečnilo krajské kolo konverzační soutěže v ruském jazyce. Všichni účastníci, porota i ostatní přítomní chtěli svojí přítomností vyjádřit i to, že jazyk je záležitost apolitická. Naše gymnázium skvěle reprezentovala Dorota Maděrová z kvarty, která ve své kategorii ZŠ a VG získala druhé místo. V kategorii SŠI (1. a 2. ročníky středních škol) těsně unikla medailová pozice Vendule Andrlíkové ze 2.A. 

Francouzský jazyk: O 14 dní později se na tom samém místě uskutečnilo krajské kolo konverzační soutěže v jazyce francouzském. A opět se zablýskl cenný kov. Anežka Dvořáková z kvarty získala s přehledným náskokem zlatou příčku a budeme jí držet palce 10. května tohoto roku v celorepublikovém finále. Ve stejné kategorii ZŠ a VG I. (tj. v kategorii s výukou cizího jazyka do 3 let) se Hana Horáčková umístila na krásném 4. místě. I ve vyšší kategorii SŠI (kategorie pro středoškoláky s výukou FJ do 3 let) jsme měli své želízko v ohni. Julie Jelínková z kvinty tentokrát nestála na stupních vítězů, ale rozhodně se v konkurenci s o dva až tři roky staršími studenty neztratila. Den na „Dašárně“ ve společnosti Francouzů z pardubické Francouzské Alliance jsme si užily.