Mezinárodní soutěž Robotický den 2019

Robotický den je akce s mezinárodní účastí zaměřená na prezentaci a propagaci robotiky. Nejde ovšem jen o nějaký veletrh s tématem robotiky, jedná se o akci veskrze soutěžní. A že je o tuto akci opravdu mezinárodní zájem, o tom svědčí i letošní účast týmů z několika různých zemí (dokonce i mimo EU,  např. z Turecka). Oproti klasickým robotickým soutěžím cíleným na základní, popř. střední školy se zde na věk nebere ohled. Je jedno, zda jste ze základní školy, nebo ze školy vysoké, nebo soutěžíte jako robotický profík, nebo fanda robotik důchodce. Na našem gymnáziu jsme pro ročník 2019 dali dohromady tým pro soutěž mini sumo.

V Kongresovém centru na Vyšehradě jsme začali v sobotu neveřejnými rozřazovacími koly. V průběhu soutěže nám „shořel“ jeden z motorů, takže následovala jeho rychlá výměna a o stres nebyla nouze. Náš tým se nakonec probojoval do dalšího soutěžního dne. Abychom trochu zrelaxovali, vyrazili  jsme na projížďku po Vltavě.

V neděli jsme v mini sumu pokračovali semifinálovými koly. Nedělní „klání“ je již přístupné veřejnosti. I tento fakt působil na „stabilitu“ našich soutěžících a připravil žákům různé vypjaté situace. V semifinále jsme skončili na třetím (nepostupovém) místě. Naše celkové umístění je tedy 5.–7. místo v kategorii „mini sumo – stavebnice“. Všichni jsme si soutěžení řádně užili a doufáme, že příště to bude zase o nějakou tu „příčku“ lepší.

Pokud máte chuť, podívejte se na videa: