Ysoft a naše gymnázium na Maker Faire 2019

S firmou Ysoft dlouhodobě spolupracujeme na poli 3D tisku. V polovině června jsme s našimi studenty v rámci Maker Faire Prague na stánku firmy YSoft zabezpečovali program zaměřený na využití 3D tisku ve školním prostředí. Co náš program obnášel? Stavěli jsme z 3D tištěných dílků (stavebnice m-BITBEAM) roboty a následně hráli na připraveném hřišti „robotický hokej“. Vedle toho jsme v rámci workshopu se zájemci stavěli 3D tištěné „pastičkové“ autíčko (jako motor je použita pastička na myši). Překvapil nás velký zájem návštěvníků, kteří se velmi zajímali o to, jak ve škole 3D tisk využíváme a co našim žákům tato moderní technologie přináší. Potěšil nás nejen zájem, ale také pochvalné hodnocení přístupu naší školy k moderním technologiím ve výuce.

Maker Faire je největší světová přehlídka inovací, kreativity a důmyslnosti pro celou rodinu. Je to přátelské setkání tvořivých a zvídavých lidí, které baví zkoušet nové věci a sdílet své poznatky a zkušenosti. Je to částečně zábavný jarmark, ale také veletrh pro makery všech generací. Maker Faire se otevírá inženýrům, řemeslníkům, umělcům, kutilům, zahradníkům i vědcům. Je to místo, kde každý může ukázat svůj koníček, vychytávku, hack, experiment nebo projekt. Maker Faire zkrátka nabízí možnost nejen nahlédnout do budoucnosti, ale také se na ní podílet.

Maker Faire není zaměřený na konkrétní obor a hlavním jeho tématem je tvořivost. Je určen pro děti, dospělé i seniory hledající aktivní zábavu, užitečné dovednosti a nové nápady. Tento globální festival digitálního i analogového, tradičního i technického kutilství pro celou rodinu se poprvé konal v roce 2006 v San Franciscu, kam letos zamířilo přes 150 000 návštěvníků. První ročník Maker Faire v Praze v roce 2018 představil asi 180 projektů a během víkendu se ho zúčastnilo na 10 000 lidí.

Díky firmě YSoft jsme mohli se studenty dorazit do Prahy den předem. Ubytovaní jsme byli v hotelu Holiday Inn na Vyšehradě. Absolvovali jsme zde večerní prohlídku Vyšehradu následovanou dostatečně dlouhým spánkem a dobrou snídaní. Plni sil jsme pak mohli vyrazit na výstaviště v Holešovicích, kde se Maker Faire konal.